maslo
Zdroj: shutterstock.com

Patrí medzi základné potraviny, ktoré nájdete skoro v každej domácnosti. Ako spoznáte kvalitné maslo?

Je vhodné na pečivo, na varenie aj na pečenie. Aké maslo si vybrať? Na základe čoho sa rozhodnúť pri jeho kúpe?

Radí Ing. Marcela Kontová, CSc., odborníčka na mlieko a mliečne výrobky

V minulosti ľudia vlastnili kravu a sami si z jej mlieka vyrobili, čo potrebovali. Z historických prameňov je najznámejšie zachované mútenie masla. Na prípravu používali vlastné mlieko, ktoré nechali prekysnúť vďaka baktériám mliečneho kvasenia a na druhý deň na povrch vystúpila smotana. Následne sa smotana oddelila od kyslého mlieka a pristúpilo sa k výrobe masla. Fyzicky náročná činnosť priniesla želaný výsledok. Maslo po takomto spracovaní bolo ešte stále len mäkkou hmotou oddelenou od tekutiny, ktorú poznáme ako cmar. Následne sa premylo v studenej vode, stočilo a uskladnilo vo formách.

Margarín nie je maslo
Obchody ponúkajú mnoho druhov masiel, iných zmesných nátierok obsahujúcich rastlinné tuky. Rozdiel medzi maslom a margarínom vysvetľuje Ing. Marcela Kontová, CSc., odborníčka na mlieko a mliečne výrobky: „Maslo je prírodný produkt, vyrába sa zo smotany, ktorá sa získava odstredením mlieka. Smotana sa spasterizuje pár sekúnd na teplotu 95 °C a po ochladení musí zrieť pri teplote 8 °C asi dve hodiny. Ďalšie spracovanie je kontinuálne, tzn. v automatickej linke uzavretej od vonkajšieho prostredia, na začiatok sa privedie spasterizovaná a vyzretá smotana a na konci vychádza zabalené maslo, čo zaručuje jeho čistotu a kvalitu. V prvej fáze výroby dochádza k stĺkaniu smotany, kde sa koncentrujú maslové zrná na hrudky a oddeľuje sa cmar. V ďalšej časti sa maslo hnetie, a tak sa odstraňujú vzduchové bubliny a zvyšok vody sa rovnomerne rozmiestňuje do masla. Po laboratórnej kontrole obsahu vody v masle, maslo ide na balenie a následne do skladu, kde sa dokončuje jeho dozretie. Treba zdôrazniť, že do smotany sa od začiatku výroby ani počas celého výrobného procesu masla nesmú pridávať žiadne látky. Legislatíva je v tomto prípade veľmi prísna a obsah mliečneho tuku a vody kontroluje  samotný výrobca a hlavne kontrolóri ŠVPS. Maslo je teda čistý mliekarenský výrobok – nič okrem smotany v ňom nie je.
Naše slovenské maslo sa označuje ako tradičné alebo čerstvé maslo a musí mať obsah tuku najmenej 82 % a vody 18 % alebo 84 % a 16 %, pričom 2 % je mliečna plazma. Aj v európskej legislatíve je takto definované maslo = len tento mliekarenský výrobok sa môže nazývať maslom.

Rozdiel medzi maslom a margarínom
Odborníčka na mliečne výrobky vysvetľuje: „Margarín sa vyrába z rastlinných olejov, väčšinou z palmového, repkového alebo zo slnečnicového. Olej sa ďalej spracuje tým, že sa pridáva voda a mliečne bielkoviny. Aby sa tieto tri nemiešajúce sa zložky dali dohromady a vytvorili homogénnu zmes, musia sa pridávať emulgátory. Keď sa vytvorí takáto zmes, nemá farbu, akú by sme si želali, takže sa do nej pridávajú farbivá – väčšinou karotény, čo je prírodné farbivo. Ďalej by malo nevýraznú chuť, tak sa môže pridať aj aróma.“ „Pravé“ maslo má teda príjemne lahodnú maslovú vôňu a chuť po sladkej smotane s prirodzene nažltnutou farbou bez pridania akýchkoľvek iných látok, farbív či aróm. Na výrobu 200 g kocky masla sa spotrebujú asi štyri litre plnotučného mlieka.

Zdravotné benefity konzumácie masla v primeranom množstve
V primeranom množstve je maslo dôležitou súčasťou zdravého životného štýlu. „V jedálničku dospelých aj detí by nemalo chýbať. Vďaka obsahu kyseliny laurovej preventívne pôsobí proti ochoreniam srdca a ciev a kyselina linolová zasa pomáha pri budovaní svalov a posilňuje imunitný systém,“ hovorí MUDr. Marián Šolty.

Maslo aj pre ľudí s intoleranciou
Keďže počet ľudí s rôznymi potravinovými alergiami a intoleranciami neustále rastie, výrobcovia prinášajú na trh verzie potravín aj pre tieto skupiny zákazníkov a maslo nie je výnimkou. Dnes už zoženiete i delaktózované maslo, určené pre tých, čo trpia intoleranciou na laktózu. Výhodou je, že ak je v domácnosti iba jeden člen s týmto zdravotným problémom, zvyšok rodiny rozdiel ani nepocíti – chuť, konzistencia a vlastnosti masla bez laktózy sú takmer na nerozoznanie od klasického. Zároveň si zachováva benefity kravského mlieka, keďže všetky živiny v ňom ostávajú. Do výrobku sa iba v procese výroby pridáva enzým laktáza, ktorý štiepi laktózu na ľahšie stráviteľné cukry. Môžu ho tak bez obáv konzumovať aj ľudia s tráviacim problémom, s  laktózovou intoleranciou.

Vlastnosti kvalitného masla
• Má vynikajúcu čistú, mliečne aromatickú a lahodne príjemnú chuť i vôňu, ktorá pochádza z rastlín a byliniek – z lúk, kde sa pásli kravy.
• Farba masla je od žltkastej až po slabo žltú – vplýva na to ročné obdobie a s tým spojené krmivo –, v lete je žltšie (zelené krmivo obsahuje chlorofyl), v zime bledšie.
• Ak je maslo správne uskladnené (v chlade a v tme, t. j. v chladničke), jeho kvalita sa do obdobia spotreby nezmení. Priemerný čas spotreby je pritom 30 – 40 dní.
• Maslo môžeme uskladniť aj v mrazničke, kde si uchová svoje chuťové vlastnosti a po rozmrazení sa nemení ani jeho štruktúra a konzistencia.
• Konzistencia je tuhšia, v chlade menej roztierateľná, čo sa maslu občas „vyčíta“ ako nedostatok oproti rastlinným tukom. Je to však preto, že na jeho výrobu sa nepoužili žiadne stabilizátory a emulgátory, ani viac vody, čo by mohlo zlepšiť jeho roztierateľnosť (ako po pridaní rastlinných tukov). Takže „nehundrite“, že maslo sa ihneď po vybraní z chladničky nedá ľahko rozotierať – ak je to tak, je to, naopak, dôvod na pochybnosti. Tento problém je však ľahko riešiteľný – treba ho pred konzumáciu jednoducho vybrať z chladničky skôr.
• V masle sú prirodzene obsiahnuté vitamíny A, E, K, D rozpustné v tuku.
• Najistejšie je vybrať si slovenské maslo, ktoré je vyrobené „doma“, v teda v slovenských mliekarňach, za prísnych hygienických podmienok. Pri zahraničných maslách toto nie je možné odsledovať, teda ani zaručiť.
• Maslo je v porovnaní s inými tukmi veľmi dobre vstrebávateľné a stráviteľné. Konzumované v rozumnom množstve nepredstavuje pre zdravého človeka žiadne riziká, a to najmä preto, že ide o prírodný produkt.

Horúce novinky

Nechajte si posielať emailom prehľad horúcich noviniek, nových trendov a chutných receptov.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.